LDL cholesterol nie je vždy "ZLÝ"

To, že máme, zjednodušene povedané, 2 typy cholesterolov, vieme.
LDL – zlý a HDL – dobrý. V podstate to nie je cholesterol, ale nosič alebo taká loďka, na ktorej sa cholesterol plaví krvou. A tieto loďky sa nazývajú lipoproteíny.

LDL lipoproteíny prenášajú cholesterol (väčšinou) z pečene do tkanív, ktoré ich potrebujú. HDL lipoproteíny majú opačnú trajektóriu, odvádzajú nevyužitý cholesterol z tkanív do pečene.

Výsledok krvných testov LDL hladiny je sumárom všetkých LDL v obehu. Avšak je potrebné rozlišovať medzi rôznymi "veľkosťami", resp. hustotami LDL lipoproteínov – medzi tými veľkými, ktoré sú neškodné, a tými malými, hustými, ktoré sú naopak veľmi nebezpečné z hľadiska rizika kardiovaskulárnych ochorení a zápalov. Ľahšie prenikajú do cievnej steny, ľahšie oxidujú, čo spúšťa zápal a tvorbu plakov na stenách ciev.

Ako sa z veľkého LDL stane malý? LDL lipoproteíny, ktoré cirkulujú v krvi, sa cca po 2 dňoch vrátia do pečene, aby sa zrecyklovali. Citlivosť pečeňových receptorov na LDL zabezpečuje a podporuje inzulín. (A tu vidíme dôvod, prečo nadmerná konzumácia cukru zvyšuje cholesterol.)

Ak je v organizme prebytok cukru a prevládajú zápaly, receptory LDL sa poškodzujú, a preto sa nemajú ako naviazať na pečeň, aby sa prebytočný cholesterol a lipoproteín LDL "spracovali". LDL zostávajú kolovať v krvi a hromadia sa, zároveň sa vplyvom zápalov a oxidačného stresu chemicky menia, zmenšujú, zahusťujú a stávajú sa extrémne nebezpečnými.

Sú to práve tieto LDL lipoproteíny, ktoré sú pre náš kardiovaskulárny systém nebezpečné, nie tie, ktoré sú ešte "zdravé" v obehu a sú zdravým zdrojom cholesterolu pre naše tkanivá.

Bežné meranie cholesterolu LDL neprináša informáciu o tom, koľké z nich sú malé, s vysokou hustotou a zoxidované, a koľké veľké a neškodné.

Pri bežných krvných testoch na cholesterol (tzv. lipidový profil) sa meria:

  1. Celkový cholesterol, ktorý zahŕňa všetky formy cholesterolu v krvi: LDL + HDL + VLDL

  2. LDL cholesterol (tzv. "zlý") – väčšinou sa nevypočíta priamo, ale odhadne vzorcom na základe iných hodnôt (napr. Friedewaldova rovnica)

  3. HDL cholesterol (tzv. "dobrý") – meria sa samostatne

  4. Triglyceridy – ďalší typ tukov v krvi. Vysoké hladiny zvyšujú riziko srdcových ochorení

Nie je LDL ako LDL – záleží na veľkosti a hustote častíc. LDL častice sa líšia nielen množstvom cholesterolu, ale aj svojou veľkosťou a hustotou.

Dva základné typy LDL:

Veľké, „nafúknuté“ LDL častice
– Sú menej škodlivé
– Ťažšie prenikajú do stien ciev
– Sú považované za relatívne „bezpečnejšie“

Malé, husté LDL častice
– Ľahšie prenikajú do cievnej steny
– Ľahšie oxidujú, čo spúšťa zápal a tvorbu plakov
– Sú výrazne spojené so zvýšeným rizikom srdcovocievnych chorôb, dokonca aj keď je celkový LDL „v norme“

Dá sa veľkosť LDL častíc zistiť?
Áno – ale nie bežným cholesterolovým testom. Potrebné sú špeciálne testy, ktoré zisťujú:
– počet LDL častíc (LDL-P),
– ich veľkosť,
– pomer malých vs. veľkých LDL

Prečo na tom záleží?
Niektorí ľudia môžu mať normálny LDL cholesterol, ale veľa malých, hustých častíc = vysoké riziko
alebo
vysoký LDL, ale prevažne veľké častice = nižšie riziko, ak sú ostatné hodnoty dobré (HDL, CRP, inzulín, atď.)

Ako znížiť podiel malých LDL častíc?
– Zníženie príjmu jednoduchých cukrov a spracovaných sacharidov
– Zvýšiť príjem zdravých tukov (omega-3, avokádo, olivový olej)
Chudnutie (ak je nadváha) a zlepšenie inzulínovej citlivosti
– Pohyb a cvičenie
– U niektorých ľudí aj nižší príjem nasýtených tukov

 

Veľmi efektívnymi sú v prípade zvýšeného cholesterolu prírodné produkty bez škodlivých vedľajších účinkov:

1. CHOLESTEROL – kapsuly

  • Extrakt z červenej fermentovanej ryže

  • Obsahuje reishi, ktorá podporuje pečeň a znižuje zápal

2. CHITOSAN – kapsuly

  • Prírodná vláknina zo schránok morských kôrovcov

  • Viaže na seba tuky a pomáha ich odstraňovať z potravy

                                

 

3. Zmes bylín Cholesterin tinktúra

  • Na podporu trávenia

  • Udržiavanie zdravej hladiny cholesterolu

  • Podporu metabolizmu tukov a cukrov

  • Doplnková možnosť na podporu účinku kapsúl na cholesterol.

 

4. Omega 3 mastné kyseliny

  • Pomáhajú znižovať zápal v tele

  • Podporujú citlivosť buniek na inzulín

  • Zlepšujú hladinu triglyceridov 

  • Môžu priaznivo ovplyvniť aj veľkosť LDL častíc 

 

                                        

 


 

  Vaša Danka

mceclip0-13